Kanlısırt Yazıtı

0

Bu yazıt, Kabatepe’den Conkbayrı’na çıkan asfalt yol üzerindedir. Bombasırtı ve 57. Alay’a henüz gelmeden yolun hemen sağında yazıtın tabelasını ve kendisini görmek mümkündür.

Kanlısırt, kara savaşlarının başladığı 25 Nisan’dan itibaren Arı burnu cephesinin önemli ve en sıcak çatışmaların yaşandığı bir nokta olmuştur.

Çanakkale savaşlarının 3. safhası (birinci safha: 18 Mart, ikinci safha 25 Nisan Çıkartmaları) diyebileceğimiz 6 Ağustos taarruzu’nun asıl ağırlık merkezi Kocaçimen tepe – Conkbayrı hattıdır. Kanlı sırttaki 6 Ağustos saldırıları Türk ordusunu yerinde tutmak ve asıl harekat merkezine asker kaydırılmasını önlemekti. Ayrıca Kanlı sırtın az aşağısındaki Karayörük deresinin ele geçirilmesi hedeflenmiştir. Karayörük deresi Arıburnu cephesinin en önemli ikmal yolu olduğu için buranın kaybedilmesi Arıburnu cephesinin elden çıkması anlamına da geliyordu.

Kanlısırtta yaşanan çarpışmalar, gerek lağımlar gerekse iç içe geçmiş siper hatları sebebiyle çok şiddetli olmuştu. Yoğun çarpışmalar esnasında, alanın da darlığı sebebiyle bu sırta “Kanlısırt” adı verilecek kadar kan akmıştır.

Bu müthiş çarpışmalar esnasında bu mevzileri kahramanca savunan şehit ve gazilerimizin anısına bu anıt yazıt dikilmiştir. Kanlısırt Yazıtında şöyle yazmaktadır:

“Anzak Kolordusu, 6-7 Ağustos 1915’te Anafartalar Bölgesi’ne çıkarma yapan 9. İngiliz Kolordusu’nun hedefine ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla 19. ve 16. Tümenler’in savunduğu Arıburnu Cephesi’ndeki Türk kuvvetlerini yerinde tutmak için taaruz etti. 16. Tümen birlikleri çok çetin geçen çarpışmalarda 1520 şehit, 4750 yaralı vermesine rağmen Kanlısırt’ı kahramanca savundu.”

Share.

Yorum Ekle